dinsdag 10 december 2013

Breien....col, muts [beanie], schouderwarmer en trui

Jullie zullen wel denken, zit Elsje stil.....

Nou, niet bepaald!

Er moeten nog wat projecten af voor de Kerst, dus heb ik voor iedere dag mijn eigen opgelegd in ieder geval 10 naalden te breien......Vandaag al geen tijd, dus morgen 20 naalden.

Een jurkje moet er nog genaaid worden....Op het laatste moment heb je toch de meeste inspiratie, 'k heb weleens meer op 24 december tot in de late [lees:vroege] uurtjes zitten naaien!

Maar hieronder wat foto's met tekst en uitleg!


Een schouderwarmer voor Sigrit, ik heb eerst de omtrek gemeten bij haar bovenarmen, daarvan de helft genomen. Zoveel steken opgezet als nodig zijn. In dit geval was het 46 cm [de helft, hoor!], en had ik 68 steken nodig. Breien tot 26 cm. hoogte en onderweg 2 x 1 steek minderen aan beide kanten. Bij 26 cm. hoogte ga je boordsteek [ 2 x 2] breien. Het breiwerk trekt dan vanzelf in, dit ook doorbreien tot 26 cm. hoogte, je kan de col dan dubbelslaan en netjes vastzetten.


Hier zie je de col dubbelgeslagen. Je ziet ook dat de zijkant iets rond loopt.
Omdat ik deze schouderwarmer/cape wat netter wilde hebben en ik dan zo'n opgekrulde rand aan de onderkant niet mooi vindt heb ik eerst een klein belegje gebreid. Hoe doe je dat? Eerst een naald of 6 breien en dan een ribbel breien. Op de ribbel kan je het mooi omslaan naar binnen en netjes vast naaien met de hand.

Ik ben nu hard aan het werk met pand nummer 2! 


Omdat ik ook een wat groter breiwerk wilde, wat niet in een paar dagen klaar is, heb ik een trui voor Jelmer opgezet. Volgens mij is dit echt perfekt voor hem. Hij is lang en smal, door de boordsteek [ 3 x 2] trekt het breiwerk aardig in en is het mooi smal. Dit is het voorpand, ben al een eind op weg met het achterpand. De hals moet ik nog even uitdokteren want officieel is het een patroon voor een vest!
Maar ik heb een handige moeder....Marit heeft haar eigen beanie gehaakt, vorige week zaterdagavond is ze er aan begonnen en na een week was hij af. Soms moest ik wat helpen aan het begin maar al snel had ze in de vingers hoe je moet meerderen enz. 

Zij brengt 's morgens kranten rond, de muts is al 
heerlijk 2 ochtenden gebruikt!

Het patroon komt uit het boek 'Goed gemutst'. Ik had het ergens op een blog zien staan en bij de bibliotheek gereserveerd. Echt een aanrader! Hele leuke mutsen staan er in om te breien en te haken. Voor groot & klein!

Ik maak mijn eigen ook weleens zorgen over haar creativiteit...ze moet ook nog examen doen dit jaar. Volgend jaar hoopt ze de opleiding IG te gaan volgen in Rotterdam en daarna wil ze naar Ede want ze wil graag in de zending. 

Het is mooi om deze ontwikkeling te zien en het maakt je dankbaar als je merkt dat de Heere en Zijn Woord en dienst ook in het leven van je dochter belangrijk is maar gelukkig moet ze ook nog heel wat jaren leren.......En is ze heerlijk nog een poosje bij ons thuis!

Het kan natuurlijk allemaal nog veranderen maar Marit is altijd heel stellig en vasthoudend met haar plannen, dus.......

Dit alles uiteraard D.V. !


Deze col heeft ze zelf gebreid met de luie wijvensteek op naalden 12. Je ziet het niet zo goed maar het is een gemêleerde wol, in lichte beige/bruin tinten.

Eerlijk is eerlijk, zulke krullen zijn ook altijd wel handig.....alles staat leuk! Manlief heeft ook zulke krullen, al komen er wat kale plekken tussen.... Alleen Marit heeft van alle kids krullen. Vroeger moest altijd iedereen even aan haar krulletjes zitten. Soms werd ik er helemaal vies van, de meeste vreemde mensen aaien over het bolletje van je kind en voor de andere kinderen was het echt niet altijd leuk.

Maar ja, het zijn wel mooie krullen, gelukkig mag ik er af & toe nog wel even over aaien!

Nu weten jullie weer hoe de creatieve toestand hier is,

Tot horens, Elsa

5 opmerkingen:

 1. Wat een gezellig stukje heb je geschreven en je dochter heeft idd prachtig haar. Ik was vroeger altijd jaloers op klasgenoten met krullen...
  Jullie hebben mooie dingen gebreid! Daar krijgen jullie vast en zeker veel plezier van. Gezellig hoor samen met dochterlief frobelen. Geniet er maar van.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke dingen hebben jullie gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo wat een leuk blogje..in die tijd had je ook wat naaldjes kunnen doen;),maar dat doe je morgen maar hoor,dit willen we ook niet missen. Knap waar je allemaal mee bezig bent! Ik kan echt maar één ding tegelijk. Prachtig het haar en de maaksels van je dochter. Geniet van haar je gezin! groet Arjo...oo ik moet je zus nog terug mailen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een heerlijke bedrijvigheid op de pennen. Ziet er al goed uit! De dochter heeft de creatieve gene van haar moeder mee gekregen. En met dat haar is zo herkenbaar bij mijn jongste dochter. Mensen moeten er altijd iets over zeggen. Het mooiste is dat ze bijna tot haar 4e jaar heel weinig haar had.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuke cape heb je gebreid,handig dat je hem met een beleg heb gedaan.
  Wat een creatieve dochter heb je.Leuk om zo samen bezig te zijn.
  Groetjes Gea

  BeantwoordenVerwijderen