maandag 23 december 2013

Col gebreid en mislukt project

Deze week een nieuwe col gebreid voor Sigrit!

Volgens het patroon van de col die ik voor Irma maakte, zie dit eerdere blogbericht

Alleen wat groter....





De rozet heb ik gebreid. Dat gaat als volgt, je zet 20 steken op, brei een paar naalden ribbelsteek [zo breed als je de rozet wil hebben]. 
Dan kant je van de 20 steken er 10 af. Dus om de andere steek. 
Er staan nog 10 steken op de naald, knip een lange draad af en haal met een stopnaald deze draad door de steken heen terwijl je de steek voorzichtig van de naald laat glijden.
Trek deze draad strak aan en zet de zijkanten aan elkaar vast.
Klaar is je rozet!

Ik wil hier vanmiddag nog een leuke parelachtige knoop in het midden op doen! Moet ik nog even voor de deur uit!

Ik gebruikte deze wol en naalden 8.


Maar waarom een andere col gebreid?

Nou, het groene project van het vorige blog is gewoon simpelweg mislukt!

Ik wilde wat uithalen toen de col in elkaar stond en dat ging gruwelijk mis, een paar grote gaten was het gevolg. Steek voor Steek gaf de tip om er een rand aan te haken, dat ook gedaan maar hij is gewoon te groot voor Sigrit en ik zie er van alles aan........


Dus vandaar in de hoogste versnelling een nieuwe col gebreid, veel eenvoudiger, sneller klaar en veel beter resultaat! Wat kan een mens ook moeilijk doen, he!

Ik heb bij de grijze col een donkergrijs tricot jurkje gemaakt, past perfect, maar ze heeft nu geen zin om het voor de foto aan te trekken, dus 2e kerstdag hopen we daar een plaatje van te schieten.

Jullie zien het deze week nog wel.......

Iedereen fijne dagen toegewenst,

Groeten, Elsa 











dinsdag 10 december 2013

Breien....col, muts [beanie], schouderwarmer en trui

Jullie zullen wel denken, zit Elsje stil.....

Nou, niet bepaald!

Er moeten nog wat projecten af voor de Kerst, dus heb ik voor iedere dag mijn eigen opgelegd in ieder geval 10 naalden te breien......Vandaag al geen tijd, dus morgen 20 naalden.

Een jurkje moet er nog genaaid worden....Op het laatste moment heb je toch de meeste inspiratie, 'k heb weleens meer op 24 december tot in de late [lees:vroege] uurtjes zitten naaien!

Maar hieronder wat foto's met tekst en uitleg!


Een schouderwarmer voor Sigrit, ik heb eerst de omtrek gemeten bij haar bovenarmen, daarvan de helft genomen. Zoveel steken opgezet als nodig zijn. In dit geval was het 46 cm [de helft, hoor!], en had ik 68 steken nodig. Breien tot 26 cm. hoogte en onderweg 2 x 1 steek minderen aan beide kanten. Bij 26 cm. hoogte ga je boordsteek [ 2 x 2] breien. Het breiwerk trekt dan vanzelf in, dit ook doorbreien tot 26 cm. hoogte, je kan de col dan dubbelslaan en netjes vastzetten.


Hier zie je de col dubbelgeslagen. Je ziet ook dat de zijkant iets rond loopt.
Omdat ik deze schouderwarmer/cape wat netter wilde hebben en ik dan zo'n opgekrulde rand aan de onderkant niet mooi vindt heb ik eerst een klein belegje gebreid. Hoe doe je dat? Eerst een naald of 6 breien en dan een ribbel breien. Op de ribbel kan je het mooi omslaan naar binnen en netjes vast naaien met de hand.

Ik ben nu hard aan het werk met pand nummer 2! 


Omdat ik ook een wat groter breiwerk wilde, wat niet in een paar dagen klaar is, heb ik een trui voor Jelmer opgezet. Volgens mij is dit echt perfekt voor hem. Hij is lang en smal, door de boordsteek [ 3 x 2] trekt het breiwerk aardig in en is het mooi smal. Dit is het voorpand, ben al een eind op weg met het achterpand. De hals moet ik nog even uitdokteren want officieel is het een patroon voor een vest!
Maar ik heb een handige moeder....



Marit heeft haar eigen beanie gehaakt, vorige week zaterdagavond is ze er aan begonnen en na een week was hij af. Soms moest ik wat helpen aan het begin maar al snel had ze in de vingers hoe je moet meerderen enz. 

Zij brengt 's morgens kranten rond, de muts is al 
heerlijk 2 ochtenden gebruikt!

Het patroon komt uit het boek 'Goed gemutst'. Ik had het ergens op een blog zien staan en bij de bibliotheek gereserveerd. Echt een aanrader! Hele leuke mutsen staan er in om te breien en te haken. Voor groot & klein!

Ik maak mijn eigen ook weleens zorgen over haar creativiteit...ze moet ook nog examen doen dit jaar. Volgend jaar hoopt ze de opleiding IG te gaan volgen in Rotterdam en daarna wil ze naar Ede want ze wil graag in de zending. 

Het is mooi om deze ontwikkeling te zien en het maakt je dankbaar als je merkt dat de Heere en Zijn Woord en dienst ook in het leven van je dochter belangrijk is maar gelukkig moet ze ook nog heel wat jaren leren.......En is ze heerlijk nog een poosje bij ons thuis!

Het kan natuurlijk allemaal nog veranderen maar Marit is altijd heel stellig en vasthoudend met haar plannen, dus.......

Dit alles uiteraard D.V. !


Deze col heeft ze zelf gebreid met de luie wijvensteek op naalden 12. Je ziet het niet zo goed maar het is een gemêleerde wol, in lichte beige/bruin tinten.

Eerlijk is eerlijk, zulke krullen zijn ook altijd wel handig.....alles staat leuk! Manlief heeft ook zulke krullen, al komen er wat kale plekken tussen.... Alleen Marit heeft van alle kids krullen. Vroeger moest altijd iedereen even aan haar krulletjes zitten. Soms werd ik er helemaal vies van, de meeste vreemde mensen aaien over het bolletje van je kind en voor de andere kinderen was het echt niet altijd leuk.

Maar ja, het zijn wel mooie krullen, gelukkig mag ik er af & toe nog wel even over aaien!

Nu weten jullie weer hoe de creatieve toestand hier is,

Tot horens, Elsa